Regulatori protoka – podjela i primjena u različitim sustavima

Regulatori protoka ili regulacijske zaklopke su uglavnom odgovorni za zatvaranje i kontrolu protoka zraka u ventilacijskim kanalima. Regulatori protoka su sastavni dio ventilacijskog sustava koji zajedno s kanalima čine ventilacijski cjevovod. Prilikom odabira zaklopki za određeni sustav treba obratiti pozornost na mnoge čimbenike, na primjer namjenu, brzinu i kemijski sastav zraka, način upravljanja (ručni ili automatski), planirano vrijeme rada i mnoge druge faktore.

Sukladno propisima ventilacijski sustavi moraju biti opremljeni zaklopkama na mjestima gdje je moguća slobodna kontrola.

Regulatori protoka – podjela

Trebali bismo početi s podjelom regulatora protoka na regulacijske zaklopke i zaporne zaklopke. Uređaji koji ispunjavaju prvu od tih funkcija ograničavaju količinu zraka unutar kanala. Nemaju brtve na lameli i stoga ne osiguravaju  nepropusnost za zrak kada su potpuno zatvorene. S druge strane, uređaji za zatvaranje, zbog prisutnosti brtvila na lameli ili lamelama, mogu u potpunosti blokirati protok zraka.

Sljedeći kriterij je broj lamela zaklopke i kinematika zaklopke. Jednolamelni regulatori imaju samo jednu lamelu izrađenu od metalnog lima. Ovo rješenje omogućuje zadržavanje velike efektivne površine kada je potpuno otvoren. Dodatna prednost je činjenica da se pogonska sila ne prenosi na druge lamele, što rezultira manjim otporom prilikom otvaranja i zatvaranja. Nažalost, zbog dizajna lamele maksimalna veličina zaklopki s jednom lamelom ograničena je na 500 mm. Kod višelamelnih regulatora koristi se nekoliko lamela, a jedna od njih je pogonska. Rotacijsko gibanje se prenosi na druge lamele pomoću zupčanika ili poluga koje su međusobno spojene pomoću spona.

AMI isporučuje regulatore protoka od različitih materijala. No, glavni elementi za izradu zaklopki su pocinčani ili nehrđajući limovi i aluminijski profili za tijela i lamele zaklopki.

Naša ponuda uključuje regulatore za kružne i pravokutne kanale te ručne ili električne pogone.

Različiti tipovi regulatora protoka

Široki raspon regulatora našeg partnera nije nimalo slučajan. Zahvaljujući njemu, možemo zadovoljiti različite potrebe naših kupaca: one koji su uglavnom zainteresirani za niske cijene i one koji trebaju robusne uređaje.

Zaklopka PWII može se koristiti i kao regulacija i kao uređaj za zatvaranje. Ima zupčanike. Proizvodi se u izvedbi od pocinčanog i nehrđajućeg lima i ovo je najjednostavniji višelamelni regulator protoka.

PWW model se razlikuje od PWII regulatora po tipu pogona koji se u ovom slučaju sastoji od poluga i spona.

Zbog nedostatka plastičnih komponenti PWO regulatori se mogu koristiti pod višim temperaturnim uvjetima (do 300°C 1h). Može biti izrađena, u nehrđajućoj i pocinčanoj izvedbi.

I PWIIS i PWS regulatori pripadaju skupini zapornih zaklopki. Zbog upotrebe posebnih bočnih umetaka i PVC brtvi savršeno funkcioniraju kao uređaji za zatvaranje. PWS regulator ima nestandardni razmak lamela od 165 mm. U drugim regulatorima ova vrijednost obično iznosi 100 mm. Zbog proširenog kućišta, to je jedina zaklopka koja se može koristiti u kanalima gdje je unutarnji tlak blizu 2500 Pa (druge zaklopke mogu se koristiti do 1000 Pa). SRC regulatori temelje se na PWIIS dizajnu. Koriste se u sustavima diferencijalnog tlaka. Ovi regulatori se mogu proizvesti za vanjsku upotrebu, s pokrivenim pogonskim sustavom.

Aluminijski profili koji se koriste kao konstrukcijski materijal za PS i ALM zaklopke osiguravaju visoku zrakonepropusnost. A tu je i dodatna prednost: cijeli mehanizam skriven je unutar profila, čime se sprječava ulazak neželjenih predmeta u pogonski sustav.

Različiti tipovi regulacijskih zaklopki 

regulator protoka

Zahvaljujući bočnim brtvama na kućištu, zaklopka PW3S osigurava visoku zrakopropusnost lamele. Moguće je isporučiti ovaj regulator u pocinčanoj, nehrđajućoj te plastificianoj izvedbi i verziji plastificiranog metalnog lima klase korozivnosti C5. Ovo je jedina zaklopka označena oznakom sigurnosti konstrukcije B.

Regulator PWII može se koristiti i za regulaciju i kao uređaj za zatvaranje. Ima zupčanike. Proizvodi se u izvedbi od pocinčanog i nehrđajućeg lima. Ovo je najjednostavniji višelamelni regulator protoka.

PWW model se razlikuje od PWII regulatora po tipu pogona koji se u ovom slučaju sastoji od poluga i spona. Dostupan sa protuhodnim i istohodnim lamelama.

Zbog nedostatka plastičnih komponenti PWO regulatori protoka se mogu koristiti u uvjetima viših temperatura (do 300°C tijekom 1 sata). Isporučuju se u nehrđajućoj i pocinčanoj izvedbi.

PWIIS zaklopke s više lamela s protuhodnim lamelama namijenjene su za podešavanje protoka zraka ili zatvaranje u pravokutnim ventilacijskim kanalima. Mogu se ugraditi u klima komore ili u zid. Dizajn zaklopke osigurava 3÷4 klasu zrakonepropusnosti prema EN-1751.

PWIIS-Ex regulator je najbolji izbor za eksplozivne atmosfere. Rješenja primijenjena u njegovom dizajnu sprječavaju pojavu razlika potencijala između različitih dijelova regulatora. Ova zaklopka otklanja opasnost od eksplozije na svim mjestima gdje se mogu pojaviti eksplozivne smjese plinova, para, maglica i prašine sa zrakom.

PWR zaklopka je višelamelna zaklopka dizajnirana za kružne kanale. Sastoji se od dvije kružne spojnice i umetka. Umetak je zapravo jedan od pravokutnih prigušivača.

Za kanale manjeg kružnog presjeka možete odabrati PJB regulator protoka. Proizvodi se u kontrolnoj i zapornoj verziji (s završetkom -U), od pocinčanog ili nehrđajućeg lima. Dodatno, ovaj regulator nudi se u cijenovno pristupačnijoj verziji, označenoj kao PJBE.

Model PJA predstavlja jednolamelne pravokutne zaklopke. Kao i PJB zaklopka, izrađena je i za upravljanje i za zatvaranje dovoda zraka (izvedba s oznakom -U), od nehrđajućeg i pocinčanog lima.

IRIS regulator koristi se za kontrolu protoka zraka pomoću glatke promjene unutarnjeg promjera otvora. Nepovratni klapni ventil sprječava izlazak toplog zraka ili ulazak hladnog zraka unutra u slučaju pada omjera kompresije, na primjer, kada su ventilatori kanala isključeni.

PWS regulator ima nestandardni razmak lamela od 165 mm. U drugim regulatorima ova vrijednost obično iznosi 100 mm. Zbog proširenog kućišta, to je jedina zaklopka koja se može koristiti u kanalima gdje je unutarnji tlak blizu 2500 Pa (druge zaklopke mogu se koristiti do 1000 Pa).

PS zaklopka, izrađena od aluminijskih profila, jamči visoku zrakonepropusnost. Unutar profila skriven je mehanizam koji se sastoji od zupčanika koji sprječavaju prodiranje neželjene prljavštine u uređaj.

ALM zaklopka izrađena je od aluminijskih profila. Širina lamele je 50 mm. Moguće je izraditi zaklopku u “by-pass” verziji namijenjenoj za interakciju s rekuperatorima.