Primjena VAV regulatora u projektima ventilacijskih sustava

VAV regulatori odgovorni su za automatsku regulaciju protoka zraka unutar ventilacijskih sustava. Njihova je funkcija regulirati promjenjivi protok zraka ovisno o zahtjevu. Projektirate li ventilacijske sustave? Naš stručnjak odgovara na pitanja vezana uz korištenje VAV regulatora u različitim projektima.

Je li moguće kombinirati VAV regulatore s prigušivačima? Koja je razlika između VAV regulatora i regulatora diferencijalnog tlaka? Szymon Płonczyński, SMAY-ov stručnjak na području CAV i VAV sustava, govori o specifičnostima VAV regulatora i njihovoj upotrebi u različitim projektima.

 

Je li moguće koristiti VAV varijabilne regulatore količine zraka zajedno sa običnim zaklopkama?

Ne postoji način na koji VAV regulatori mogu raditi zajedno s običnim regulatorima protoka. Princip rada VAV regulatora uključuje promjenu protoka zraka (u određenom dijelu sustava) kako bi se održao određeni parametar u prostoriji (na primjer, koncentracija CO2, tlak zraka ili sobna temperatura). Svaka promjena protoka zraka na VAV regulatoru zahtijevala bi podešavanje konfiguracije zaklopki. Stoga, u pravilu, ako se u sustavu koristi barem jedan VAV regulator, druge grane također trebaju biti opremljene uređajima za automatsku regulaciju, kao što su VAV regulatori, CAV regulatori ili regulatori diferencijalnog tlaka.

 

Neispravna konfiguracija VAV regulatora i regulacijskih prigušnica prikazana je na slici 1.

 

 

Na slici 2, regulacijske zaklopke zamijenjene su CAV regulatorima konstantnog protoka. Ovo je ispravno rješenje.

 

Koja je razlika između VAV regulatora protoka i regulatora diferencijalnog tlaka?

I VAV regulator protoka i regulator diferencijalnog tlaka mjere isti parametar, odnosno razliku tlaka. Razlika je u tome što se u slučaju VAV regulatora razlika tlaka mjeri na mjernom elementu ugrađenom izravno na uređaj. Dakle, promjena tlaka u prostoriji ili sustavu nije toliko važna za VAV regulaciju. Regulator održava protok zraka na unaprijed postavljenoj razini i jedinica reagira na promjene te razine.

Regulator tlaka izravno mjeri tlak u prostoriji ili kanalu i povezuje ga s osnovnom vrijednošću, koja može biti tlak u susjednoj prostoriji ili atmosferski tlak. U tom slučaju svaka promjena vrijednosti tlaka značajno utječe na rad regulatora.

VAV regulatori i minimalna brzina protoka

Druga značajna razlika je u tome što VAV regulator ima takozvanu “mrtvu zonu” između nule i minimalne brzine protoka. To znači da se VAV regulator ispod minimalne brzine protoka prilagođava s prevelikom netočnošću. U slučaju regulatora diferencijalnog tlaka, ovaj problem ne postoji.

Može raditi pri bilo kojoj mogućoj minimalnoj brzini protoka i može čak potpuno zatvoriti zaklopku kada prethodno postavljeni parametar nije postignut. Zbog ovih razlika, korištenje regulatora diferencijalnog tlaka unutar sustava upravlja se različitim principima i ne mogu se primijeniti isti principi kao u slučaju VAV ili CAV regulatora.

Korištenje VAV regulatora promjenjivog volumena zraka u načinu rada konstantnog volumena zraka

U slučaju sustava, gdje su gotovo sve grane opremljene VAV regulatorima, ali na kraju sustava postoji jedna grana sa konstantnom količinom zraka koju prenosi CAV regulator, to će natjerati sve VAV regulatore montirane uzvodno na prigušivanje “dodatni” tlak od oko 50 Pa kako bi se osigurao potreban protok zraka u zadnjoj grani.

Stoga je u takvom sustavu preporučljivo koristiti varijabilne regulatore količine zraka koji rade u načinu rada konstantne količine zraka. To će omogućiti smanjenje potrebnog vanjskog statičkog tlaka. Takva radnja će smanjiti brzinu ventilatora i smanjiti potrošnju električne energije.

Gore opisana situacija prikazana je na slici 3.

Drugi razlog za korištenje VAV regulatora u načinu konstantnog volumena zraka je zahtjev za zatvaranjem regulatora. CAV regulatori nemaju tu mogućnost. Oni rade samo unutar raspona navedenog u podatkovnoj tablici. VAV regulator, s druge strane, može se prisiliti da se potpuno zatvori.